Nerealne procjene nekretnina

5

Svaki kupac već pri prvom razgledavanju stana može tražiti na uvid certifikat i vidjeti koliko košta život u stanu koji ga zanima.

Iako mnogi vlasnici nekretnina energetske certifikate smatraju nepotrebnima, njegove prednosti polako, ali sigurno dolaze do izražaja.Stanovi u jednoj zgradi, ovisno o energetskom razredu, već se prodaju za značajno različite cijene.

Iz certifikata je moguće jasno iščitati kakvu mjesečnu potrošnju vode, plina i struje potencijalni vlasnik može očekivati ili što više kvalitetnije procjeniti vrijednost nekretnine.

S druge strane, ako su režijski troškovi niži prodavatelj nekretnine može za kvadrat tražiti veću cijenu. Tako se događa da dva susjeda sa stanom do stana jednake kvadrature prodaju nekretnine po cijeni koja se razlikuje i nekoliko tisuća eura. Takvih slučajeva je mnogo.

“Jedan stan u zgradi imao je energetski razred C i ukupnu energetsku potrošnju izraženu kroz 96kwh/m2 jedinica, a drugi stan u istoj zgradi u energetskom je F razredu, a potrošnja mu je izražena kroz 230 kwh/m2 jedinica. Razlika između ova dva stana odmah je lako uočljiva – budući stanar bi za režije u prvom izdvajao upola manje u odnosu na drugi stan. Upravo zbog toga stan s C razredom drži cijenu od 880 po metru kvadratnom, a stan s F razredom prodaje se za 750 eura po kvadratu.

Za 20 godina ušteda 120 tisuća kuna

“Visoki energetski razred najčešće podrazumijeva bolju vanjsku izolaciju zgrade, te činjenicu da stan ima PVC stolariju, vodomjer, toplinske razdjelnike…”.

Nije teško izračunati da ako je mjesečna razlika u režijama između dva spomenuta stana 500 kuna na mjesec, u 20 godina će stan s nižom potrošnjom vlasniku uštedjeti 120 tisuća kuna.