Nekoliko genijalnih rješenja za male stanove

3Mali prostori imaju svoj šarm, ali najbolje izgledaju onda kada ostavljaju dojam da su – veliki. To možete postići bez prevelikih investicija. 

Objesite zavjese visoko iznad prozora – možda vam se čini da čisti prozori povećavaju prostor, ali zavjese mogu stvoriti još bolji dojam, pod uvjetom da ih postavite visoko iznad prozora. Najbolje efekt postiže se karnišama koje su postavljene na strop kako bi zavjesa od vrha padala u svojoj punoj duljini.

Pucajte na veliko – Veliki namještaj vizualno povećava prostor. Pritom naravno uzmite u obzir da ćete morati imati manje namještaja u stanu, zbog čega će prostor također djelovati veće.

Postavite viseće lampe – privlače pogled prema stropu i na taj način stvaraju dojam većeg prostora

Stremite visinama – iskoristite barem jedan komad visokog namještaja iz razloga koji je i gore naveden. Dobra ideja je i postavljanje visoke podne lampe.

Ne stavljajte slike na sredinu zida – na taj način određujete centar zida i oko lakše percipira njegovu veličinu. Za razliku od toga, slika stavljena izvan centra odvlači pogled odnosno, gubi se osjećaj za veličinu prostora.

Ne pretjerujte s bijelom bojom – iako zvuči logično da manji prostori vole bijele zidove i neutralno pokućstvo to nije točno. Jarke boje ili uzorci vizualno povećavaju male prostore jer ‘tjeraju’ oko da ‘švrlja’ po motivima. Što više toga imate za razgledavanje, čini vam se da je prostor veći.

Osvijetlite prostor – samo zato što je prostor malen, ne znači da mora biti taman. Poigrajte se sa svjetiljkama, svijećama i uživajte u igrama svjetlosti.