I dalje zaostajemo za međunarodnom praksom procjene nekretnina

Na tržištu nekretnina u Hrvatskoj značajniji oporavak i dalje izostaje.

Direktorica Colliers Internationala u Hrvatskoj Vedrana Likan smatra kako su glavni uzroci koji stoje na putu razvoja tržišta nekretnina neprovođenje strukturnih promjena, problematika vezana uz administraciju, fiskalna neizvjesnost te generalno negativna ekonomska slika.

Dolazak poslovnih subjekata

Tokom naših ranijih analizama nije se dogodio značajniji priljev novih poslovnih subjekata na naše tržište radi pristupanja Hrvatske u Europsku uniju. Bilježimo tek nekoliko poslovnih subjekata koji su otvorili urede ili trgovačke prostore. Od trgovačkih tvrtki možemo spomenuti britanski lanac Next koji je otvorio svoju prvu trgovinu u zagrebačkom naselju Vrbanima, te francuski lanac Decathlon koji otvara svoju trgovinu u King Crossu na Jankomiru u Zagrebu. Od uredskih klijenata možemo navesti CSEBA-e – Chinese SouthEast European Business Association koja je zakupila ured u poslovnom neboderu Eurotower, te tvrtku Redknee koja je zakupila ured u Centru 2000, navodi Vedrana Likan.

Optimistični aspekti

Filip Vučagić, voditelj odjela procjena vrijednosti i investicijskog savjetovanja Colliers Internationala smatra kako će unatoč neinventivnosti domaćeg tržišta, oporavak koji bilježi eurozona dovesti do prelijevanja poslovnih aktivnosti kao i traženja investicijskih prilika zbog mogućnosti za većim povratima i profitima.

Kada do toga dođe i domaće će se tržište mijenjati prema tržišnim zahtjevima. Domaće tržište, smatra Vučagić, morat će se prilagoditi daljnjim smanjenjem cijena budući da kvaliteta zakupaca slabi dok se nova ponuda i slobodni prostori povećavaju, što sve negativno utječe na operativno poslovanje zakupodavaca.

Usto, Vučagić smatra i kako diferencijacija kvalitetnih i lošijih projekata nije završena na hrvatskom tržištu. „Trend koji će zasigurno biti sve izraženiji u nadolazećem periodu jest daljnje slabljenje prostora i nekretnina niže kvalitete te povećani interes za objekte sa višim standardima, što je već i vidljivo kroz cijene zakupa kao i samih nekretnina“, kaže Vučagić.

Očekivanja i trendovi

Iako je primjetan pritisak zakupaca trgovačkih, skladišnih i uredskih prostora na visinu zakupnina možemo zaključiti kako je silazni trend iz prethodnih godina popustio, a do smanjenja cijena eventualno dolazi kroz direktne pregovore ukoliko je zakupac voljan ponuditi određenu stabilnost u pogledu dužine trajanja zakupa ili pak sa sobom nosi neke određene pogodnosti koje mogu pomoći imidžu nekretnine i kasnijoj boljoj komercijalizaciji. Na visinu cijena također utječe i stupanj uređenja koje je potrebno izvesti ukoliko se stranke dogovore o zakupu.

„U idućem razdoblju očekujemo kako će se određeni vlasnici nekretnina morati prilagoditi te ponuditi niže uvjete zakupa ukoliko će željeti zadržati klijente u zgradama kojima radi novih projekata pada razina konkurentnosti. Nekretnine na dobrim lokacijama koje nude bolji standard imati će veću razinu pregovaračke moći te tu očekujemo stagnaciju razine cijena ili eventualno u određenim slučajevima blaži pad vrijednosti“, smatra Filip Vučagić.

Direktorica Likan očekuje kako će uredsko tržište i dalje bilježiti umjeren rast u pogledu volumena iako će time doći do povećanja praznih prostora jer tržište neće moći apsorbirati ukupnu ponudu. Pritom se očekuje povećanje slobodnih prostora u manje konkurentnim zgradama, radi punjenja zgrada sa boljim standardom.

Smatra da prostora za poboljšanje standarda i dalje ima, što je, kako ističe, evidentno u novim zgradama koje su došle ili dolaze na tržište.

„Logističko skladišni prostori su i dalje najmanje razvijen segment nekretnina, te radi dobrog geografskog položaja Hrvatske očekujemo rast investicija“, kaže direktorica Colliers Internationala u Hrvatskoj.